Saturday, June 4, 2016

Mandumine

Üleüldine
Arenemine taandab
Väikest inimest

Kui mongolid vallutasid maailma, siis nende militaarne organisatsioonistruktuur põhines kümnendsüsteemil. Väikeseim lahinguüksus kümnest võitlejast, neist moodustusid sadakonnad ja tuhatkonnad. Igal juhil oli kümme alluvat, üks ülemus ja üheksa kolleegi tema endaga samalt tasemelt - seega vahetult pidi ta suhtlema kahekümne inimesega. Ega sajanditega suurt muutunud ole. Tänapäeva äriettevõtte osakonnajuhataja räägib ainult grupijuhtidega ja oma vahetu bossiga, mitte lihtinimeste ja mitte suurte ülemustega. Valdkonnajuht juhib osakonnajuhatajaid ja allub järgmisele tasemele ja nii edasi. Kuid kaasaegse juhtivtöötaja võimekus on umbes poole väikesem võrreldes keskaegse kolleegiga – talle allub ainult neli kuni kuus spetsialisti või madalama taseme liidrit.

Moodne edukas juht on nohik, kes paaniliselt pelgab suuremat seltskonda ja väldib lihtsat vestlust lihtrahvaga. Kuid tehnoloogia areng on mänginud talle kätte sellised võimalused, mis iidsetel aegadel olid vaid troonitud peadel. Oma võimu teostab ta samamoodi vaid käskude keeles, nagu kunagi tegid kuningadki.

Viljakott, mida endisaegne sulane pidi üksi tõstma, kaalus viis puuda ehk 80 kg, minu nooruses oli tsemendikott 50kg, kusagil riigikorra vahetuse paiku taandus see 40-le ja need õiged valmissegud on nüüd ikka 25kg.

Kalevipoja kasukas tundub meitele okkaline, aga selle-eest jällegi muru õitseb.



No comments:

Post a Comment