Friday, June 17, 2016

Kes tahab minna tee keskele?

Tarbija rolli
Iseennast ilmaski
Looja ei pane

Sa vajutad nupule. Poole minuti pärast läheb tuli fooris roheliseks ja autod peatuvad. Sa ületad ühe sõidusuuna ja kordad sama protseduuri teisega.

Kes ja miks projekteerib selliseid lahendusi? Miks ei võiks ka teise teepoole foor mingi aja pärast roheliseks minna selle esimese nupu peale? Noh et kui ma vajutasin ühel kaldal, siis see mõjub, nagu oleks natukese aja pärast vajutatud ka keskel samas suunas ja ma saaks peatumatult poolt vahetada. Seal kahe sõidurea vahel ohutussaarel ei ole minul ega kellelgi teisel mitte midagi peale hakata, ausalt!

Arvutites on sama jabur loogika täitsa tavaline: mingi inimese tegevusel saab olla ainult täpselt üks loogiline järgmine tegevus – mingile hiire- või klahvi vajutusele järgneb alati kindel vajutus - aga sellegipoolest peab ta seda ise sooritama, masin ei oska tema eest. Masin ei ole päriselt milleski süüdi, ta on lihtsalt programmeeritud piiratud persoonide poolt. Tehnika võimaldaks väga paljusid asju mugavamaks, mõnusmaks, leebemaks, loogilisemaks, lihtsamaks teha, aga seda juhivad juhmid isendid ja siis kasutajad lihtsalt lepivad, sest rauas realiseeritud reeglite vastu ei saa.

Teised vahvad foorid on need, kus autode punase ajal saab jalakäijate rohelist ainult piisavalt varakult ette tellides, ehkki sõidukite jaoks sellest ei muutu midagi sekundigi jagu. Sa vajutad nuppu kui neil on juba kollane, siis te seisate ühe tsükli koos ja alles järgmisel ringil antakse ka sinule luba.

Me lepime tillukeste ebamugavustega, sest arvame, et see on paratamatus. Tegelikult on see ühe inimese hooletus või ebapädevus. Kui keskmine kõndija reageeriks lollakalt seadistatud valgusfoorile samades proportsioonides nagu keskmine sõitja reageerib teiste juhtide igapäevastele tillukestele eksimustele, oleks pooled projekteerijad ammu tapetud. Selles mõttes, et on kombeks tuututada, vihastada ja viibutada, kui keegi oma kogemata käitumisega sunnib ühele liigsele pidurdusele – samal päeval üks vilets foor teeb seda tuhandetega ja keegi ei kurjusta eriti. Võib-olla on jalakäijad lihtsalt rahulikum rahvas.




No comments:

Post a Comment