Sunday, December 27, 2015

Minu organisatsiooniteooria

Jõugupealikud
Kasutavad kaasajal
Peeneid nimesid

Kunagi arvasin, et kõige idiootlikum organisatsioon, mida olen näinud, on nõukogude sõjaväeosa. Täna tuleb tõdeda, et kaasaegne vaba ühiskonna edukas ettevõte toimib täpselt samasugustel alustel.

On mingisugune juhatus, tipp, kes suhtleb inimestega ainult poodiumilt pühade ajal või siis karmides kriisi situatsioonides vahetult ja vahedalt. Nende jaoks on olulised numbrilised näitajad, seda mis päriselt igapäevaselt toimub, nad ei tea. Tegelikku tegevust koordineerib mingi keskmiste juhtide kiht, kes ei oma vähimatki ettekujutust tervikust, ajab igaüks oma asja, fanaatiliselt või vähem fanaatiliselt, ja konkureerib omavahel samade ressursside pärast. Nende jaoks on kõige suurem väljakutse pugejalikkuse ja omamehelikkuse tasakaalustamine suheldes vastavalt kas üles või allapoole.

Protsessiliselt on olemas reeglid, eeskirjad, määrused, korrad, juhendmaterjalid, mis kõik on omavahel natuke vastuolus ja mida keegi täpselt ei mäleta, aga neid on palju. Ühed võtavad neid tõsiselt, mitte küll tervikuna vaid enesele meeldivaid detaile, teised ignoreerivad niipalju kui võimalik. Mõnele süsteemile tekib oma messias, kes usub et just selline toimimisviis on õnne alus ja probleemide lahendus. Väga levinud on absurdselt idealistlik uskumus, et mingi üks ühtne raamistik suudab hõlmata eranditult kõiki organisatsiooni tegevusvaldkondi.

Lisaks ametlikele protseduurilistele tegevusnormidele on alati ka niiöelda juhatuse projektid. Need on eriti olulised ülesanded, mille puhul ignoreeritakse kõiki formaalseid kokkuleppeid. Sellise staatuse saamiseks peab asi olema kellegi konkreetse egiidi all sealt päris tipust, oluline on rõhutada, et asi on just nimelt isiklik, mitte ettevõtte kui terviku seisukohast vajalik. Näiteks võib IT juhi lemmikuks olla siseveeb või diviisi staabiülema jaoks karauuli õppelinnak – ei-ei, seda pole aastaplaanis ega eelarves, see lihtsalt tuleb ära teha! Sest talle on väga oluline saada rida saavutuste loetellu oma teenistuslehele ehk CV-sse. Selliste teemadega haakuvad ka pealikute lemmiklapsed – tüübid kes ametlikus struktuuris võivad olla kusagil keskpaigas või isegi päris all, aga seotuse tõttu tähtsa plaaniga omavad eristaatust.


Üksikisiku vaates on edukad enesekindlad esinejad, kelle hääl ja jalg ei värise - mõtete kvaliteet pole oluline. Osavad, targad või kogenud spetsialistid on tagaplaanil – mõned virisevad, mõned joovad, mõned on rahul.




PS! Et keegi ei süüdistaks mind poliitilises ebakorrektsuses ja riiklike usupühade ignoreerimises, panen siia ka lingi ühe kirjaniku jõulutervitusele, mida kunagi üritasin tõlkida:
Originaal koos autoriõigustega ja muu taolisega asub siin:


No comments:

Post a Comment