Friday, November 27, 2015

Seekord on piltidel üks tavaline prügikast ja üks ökoloogiline jalajälg

Lühinägelik
Arvab et kõik on korras
Vaadates ette




Selline artikkel oli: http://alkeemia.delfi.ee/keskkond/prygidraakon/uleskutse-tarbi-teadlikult-ja-proovi-sel-nadalal-vahem-jaatmeid-tekitada?id=73019209. Tahtsin seda kommenteerida, aga ei saanud, sest ma ei ole Facebook’ kasutaja. Anonüümselt ma ei tahakski, Delfi-ID-ga ei saa, Google-ID-ga ei saa, ID-kaardiga ei saa. Kui sind ei ole näoraamatus, siis sind ei ole meie jaoks olemas. Nii see käibki: kui sul on Windows XP, siis sind ei ole e-riigi jaoks olemas, kui su (nuti!) telefon on 8 aastat vana, siis meile sellega enam lugeda ei saa. Asjad on veel mehhaaniliselt ja elektrooniliselt töökorras, aga ühiskonna jaoks vananenud – jäätmed.

Mitte sellest ei tahtnud ma rääkida. Keegi oli mu algse mõtte juba samuti kommentaari lisanud seal (muidu oleksin palun siinse jutu sinan linkida kellegi): mul on jäätmeid puudu! Elame isaga kahekesi väikses majas ja prügikonteiner on 240 liitrit. Seadus ei luba tühjendada harvemini kui kord kahe nädala tagant, selle ajaga saame vaevalt 40 kokku, 200 jääb puudu. Kunagi elas majas rohkem inimesi ja siis saime enam-vähem täis. Võiks vahetada sada liitrit väikesema vastu, ainult et selle tühjendamine maksaks kõigest paarkümmend senti vähem ja siis oleks ju vana konteiner jääde. Me oleme kohustatud jäätmeid tootma!

Aga ka mitte sellest ei tahtnud ma rääkida. Täna on trendikas võidelda kilekottide vastu. Miks? MIKS? Jah, võib-olla tõesti kunagi üks kass pani pea kilekotti ja suri ära, kes seda täpselt enam teab. See, et kilekott on kurjuse kehastus, on ilmselge kellegi vandenõu et juhtida tähelepanu kõrvale tõeliselt halvalt! Mispoolest kõik muud plastikust väikepakendid – alates jogurtitopsist kuni grill-liha karbini on vähem halvad? Miks just puuvilja-kilekotid on sihtmärgiks võetud? Leiva ja saia tehases pakendamise vastu võiks ju ka kampaania korraldada. Aga kommipakk ja pelmeenid – kas need võivad jääda? Õigupoolest on need kilekotid ainukesed pakendid, mida tõesti saab korduvalt kasutada: kõik muu rändab otse edasi, aga nende sisse saab pakkida muud prahti, kui neid ei oleks, ostaksime eraldi prügikotte. Teine vaade: sealsamas poes saiakesi ja komme-pähkleid saab kaaluda paberkottidesse. Miks ei võiks köögivilja osakonnas samasuguseid kasutusele võtta ja rahu maja? Mõlemad on tasuta ja mõlema sisu maksab umbes ühe palju. Selle asemel leiutatakse mingeid võrke ja valmistatakse ette karme seadusi. Mis võrkudesse üldisemalt puutub, siis ma ei suuda marjapõõsastele neid lindude vastu laotada, sest vanasti poos iga suvi mõni pisike ennast sinan kogemata üles. Selles mõttes, et ka võrk-kott on loodusesse vedelema jäädes kellelgi ohtlik.  Nende paberkottidega on tegelikult hoopis teine probleem. Teatavasti läheb täna ju olmeprügi ahju. Kilekoti ja üldse plastiku puhul saame sel teel kogu algse nafta energia suures katlas tagasi, aga paberkott, kui tema on natuke õhu või lausa ilma käes olnud, imab endasse niiskust ja selline asi päris protsessi. Kokkuvõtteks, kui mul oleks natukenegi ettevõtlikust, algataksin ühiskondliku liikumise „Jah kilekottidele!“, sest need on ainukesed pakendid, mida saab tõeliselt korduvalt uuesti kasutada.

No comments:

Post a Comment